Onze allereerste versie van een track.
Stukje bij beetje
Gisteren en vandaag werkten Gert en ik buiten bij de paarden. We hebben draden om de kippenren gemaakt omdat dit hek werd gebruikt als schuurpaal, hebben een nieuw voerpunt aangelegd en wat veranderd aan de omheining van een stuk in de paddock waar we eetbare planten hebben staan.
Even later ontving ik twee e-mails van mensen met ongeveer dezelfde vraag: hoe krijgen jullie dit toch voor elkaar? Het ene ging om financiën, het andere om de angst een paddock paradise niet te kunnen onderhouden. Dit soort vragen zijn leuk, ik word er ontzettend blij van. Het betekent namelijk dat mensen nadenken over mogelijkheden, open staan voor veranderingen, plannen willen maken. En daar begint het allemaal mee, met het anders willen doen.
Binnenkort organiseren wij inspiratie-middagen. Middagen waarin je bij ons inspiratie kan opdoen voor de huisvesting van jouw (sport)paarden, waarin we vertellen over de aanleg en het onderhoud en je ruim 130 soorten eetbare planten kan zien. Je kan er ook je vragen stellen.
Maar ik wil je graag eerst even dit zeggen: wat je nu ziet is niet hoe het al jaren is. We hebben geen tweede hypotheek genomen om een gigantische klus te klaren. Wil jij dat wel doen? Prima! Maar wil je dat niet of kan je dat simpelweg niet: net zo prima.
Tien jaar geleden stonden onze paarden op stal. In de tien jaar die volgde zijn wij stapje voor stapje gekomen op het punt waar we nu zijn. Maar we zijn echt nog niet klaar! Ik ben er zelf van overtuigd dat het voor paarden eigenlijk heel erg leuk is om juist niet alles tegelijk aan te pakken. Door dat niet te doen maar ervoor te kiezen steeds een nieuw projectje op te pakken of toe te voegen verandert hun omgeving continue. Dat houdt het interessant, het prikkelt ze. Ondertussen kan jij als eigenaar wennen aan de dingen die je toevoegt, leer je het terrein steeds beter kennen, weet je waar de knelpunten zitten of wat er juist heel goed gaat. Je kan rustig sparen voor de volgende ronde aan beplanting of een extra stuk omheining, je kan op je gemak gaan speuren op Marktplaats voor tweedehandse materialen. Want dat doen wij ook: tweedehands materialen kopen. Dat gaat voor heel veel dingen prima. Een hooibak bijvoorbeeld, weidepalen of boomstammen.
Toen wij begonnen bestond onze track uit prikpaaljes en lint. Ondertussen zijn er heel wat stukken vervangen door houten palen, maar echt niet allemaal. En weet je: het bevalt echt super! Ik weet eigenlijk niet of ik wel van alle prikpaaltjes af wil, want als we onderhoud moeten plegen op de track kan je de draad gemakkelijk een stukje opschuiven en is het allemaal net even wat breder. Als het gras groeit en de paarden eten teveel van het gras onder de draden door dan schuif ik ze de andere kant op en kunnen ze er niet meer bij. Hadden we die hele omheining in één keer aangepakt waren we daar niet achter gekomen.
Maak het jezelf dus niet te moeilijk. Leg de lat niet te hoog. Misschien zie je op social media prachtig mooie plekken voorbij komen waarvan je denkt dat jij daar alleen maar van kan dromen. Maar vraag jezelf dan af: hoe zou het er hier vijf jaar geleden uit hebben gezien? Of 10? Ieder stapje dat je zet in het verbeteren van het welzijn van je paard is mooi en daar zal hij je dankbaar voor zijn. Stukje bij beetje krijg je vanzelf die droomplek.
En loop je vast in dat proces, of wil je graag dat we eens met je meedenken over wat de mogelijkheden zijn? Mail ons dan gerust, want wij worden blij van vragen. Ook van die van jou.