Op naar 2023

Het jaar 2022 zit er bijna op. In de laatste week van het jaar lukt het eigenlijk nooit meer om te rijden. Coos is bang van vuurwerk, de kinderen hebben vakantie, het is vroeg donker en pas laat licht en dit jaar werkt het weer ook totaal niet mee. Toch geniet ik van mijn tijd bij de paarden. De tijd die over is gebruiken we bijvoorbeeld voor het plaatsen van een omheining rond ons nieuwe voedselbosje, zodat de paarden de planten niet helemaal zullen opeten.

Wij kijken terug op een mooi jaar. Coos vond meer en meer haar plek hier op de paddock paradise. Het was een grote overgang voor haar, van een reguliere pensionstal naar een plek waar ze keuzevrijheid kreeg en niet meer op stal hoefde te staan. Sommige paarden hebben tot wel anderhalf jaar nodig om helemaal om te schakelen. Het is niet altijd een gemakkelijke weg, maar wel een heel mooie. Een paard zo zien opbloeien, tot rust komen, zien genieten, spelen, weer paard mogen zijn. Het is geweldig om te mogen meemaken.

Voor het nieuwe jaar hebben we veel plannen. Onze webshop komt binnenkort online en ook de agenda zal over niet al te lange tijd verschijnen. We hopen veel mensen te mogen inspireren om natuur en paarden meer te gaan combineren, om hun paarden meer vrijheid te geven en (ieder op zijn eigen tempo) om te schakelen naar een natuurlijke huisvestiging. Deze vorm van huisvesten voelde voor ons negen jaar geleden nog volledig nieuw. Ondertussen kunnen we ons niet meer indenken nog ooit paarden te gaan houden zoals we dat eerder jaren hebben gedaan. De pensionstal waar onze paarden stonden liep, en loopt, al heel erg voorop als het gaat om paardenwelzijn. Zo komen de paarden er 365 dagen per jaar buiten en krijgen ze onbeperkt ruwvoer. En toch kunnen wij het ons niet meer voorstellen, een paard een hele nacht op stal en niet levend in een kudde.

In 2023 zullen we ons ook veel bezighouden met drinkwaterkwaliteit voor paarden. Niet alleen kun je in het nieuwe jaar bij ons het drinkwater van je paard laten testen, wij kunnen je ook helpen met het adviseren rondom het aanleg, de beplanting en het onderhoudvan poelen. Steeds meer paarden krijgen een natuurlijk drinkwaterpunt maar dit moet natuurlijk wel veilig zijn.

Verder hoop ik lekker aan de slag te kunnen met Coos en haar te kunnen uitbrengen op wedstrijd. Door haar blessure is er dat het afgelopen jaar niet van gekomen. Hopelijk wordt 2023 voor ons wat dat betreft een wat sportiever jaar. Ons dochtertje wil graag buitenritjes maken op onze lieve shetlander Twinkel, dus daar gaan we ook mee aan de slag. Voor onze paarden ligt er weer een mooi jaar in het verschiet, met nog meer eetbare planten, nog beter drinkwater en nog meer meters aan paden waar ze vrij over kunnen rondlopen.

Ben je nieuwgierig geworden? We hopen je te mogen inspireren in het nieuwe jaar. Wees welkom en kom eens een kijkje nemen.

We wensen jou en je paard(en) een fijne, veilige jaarwisseling en hopen je te zien in het nieuwe jaar!