Een poel met riet? Liever niet!

Een poel met riet? Liever niet!

Het ziet er zo mooi uit, dat wuivende riet. Vooral in de winter, als alles dor en kaal is, kan riet prachtig wuiven in de wind. Het groeit makkelijk, stelt amper eisen aan de bodem en het is veilig voor paarden om te eten. Als je dan op internet leest dat het ook nog water zuivert, lijkt het de ideale plant voor in de poel.

Toch hoop ik dat je even verder leest voordat je deze plant in je poel zet. Ik zou het namelijk niet adviseren. Eigenlijk durf ik wel te zeggen: ik zou het nooit adviseren.

Iedere plant die je in de poel of op de oever van de poel laat groeien, heeft een functie. Riet is een echte verlandings-plant.

Uuuuh … sorry, wat?

Een verlandings-plant.

Iedere poel, ieder ven en ieder meertje op aarde heeft de eigenschap om dicht te groeien. In een groot meer kan dat een paar honderd jaar duren, in een kleine poel gaat dat een stuk sneller. Riet is een plant die voor verlanding zorgt. Er zijn nog meer van dat soort planten, daar schrijf ik binnenkort wat over.

Riet is dus typisch zo'n plant. Het eerste wat hij doet is flink woekeren. Hij breidt zich niet alleen uit via zaden, maar ook via zijn wortels en dan vooral richting plekken met veel vocht. Steeds verder de poel in dus. Die wortels hebben ook nog verschillende eigenschappen, waardoor ze veel voeding opnemen en dat terugstoppen in hun wortels. In plaats van de bodem te verschralen, wat ideaal is tegen algengroei, wordt deze juist steeds humusrijker. Ofwel: er komt meer voeding in te zitten. Dat is eigenlijk alleen nuttig voor riet en algen. Water- en oeverplanten kunnen niet goed tegen die voeding en die gaan het daarom steeds slechter doen of sterven zelfs af. Je houdt dus op den duur alleen maar riet over.

Nu zou je kunnen denken: prima, dan heb ik een poel met riet. Daarvan weet ik dat het veilig is voor mijn paard, dus dan zal het wel goed zijn, toch?

Maar zo eenvoudig is het niet. Stel: het water in jouw poel heeft een hoog nitrietgehalte. Nitriet is zeer giftig en je wilt niet dat je paard dat binnenkrijgt. Dan wil je planten die nitriet opnemen en dat omzetten in een stof die niet schadelijk is voor je paard. Dus als je riet hebt en riet ervoor zorgt dat deze planten doodgaan, heb je een probleem. Of beter gezegd: dan heeft je paard een probleem, want dan drinkt hij op termijn water dat hem vergiftigt.

Daarnaast maakt riet een poel steeds minder diep. De enige manier om dat te vertragen is het riet in het najaar maaien en afvoeren. Maar als het riet eenmaal in het water staat, kan dat niet meer. Na zo'n vijf jaar heeft de poel dan groot onderhoud nodig. Dat is niet alleen kostbaar, het is ook  risicovol. Want als je de bodemlagen verstoort kan dat een behoorlijk negatieve invloed hebben op de waterkwaliteit.

Daarbij komt dat het riet de nuttige planten in en om het water verdrijft en je geen invloed meer kunt uitoefenen op de kwaliteit van het water. Riet neemt vooral nitraat op, verder eigenlijk weinig.

Hoewel riet veilig is voor paarden om te eten, adviseer ik het dus nooit in een poel. Het ziet er leuk uit en de eerste jaren gaat het ook wel goed, maar die jaren zijn voorbij voor je het weet. Sommige mensen denken dat hun paard dat woekeren wel voorkomt, maar dat valt in de praktijk nogal tegen.

Wil je toch perse riet bij je poel, plant het dan nooit in de volle grond. Zet het in speciale mandjes, waar het niet uit kan. Pas op, want mocht het toch gaan woekeren, dan ben je te laat. En de enige manier om riet weg te krijgen is door het volledig uit te graven en dat zou jammer zijn van al het werk dat je in je poel hebt gestoken.

Was je van plan riet in je poel te planten en twijfel je nu? Neem dan gerust contact met ons op, wij denken graag met je mee. Aan de hand van een watertest, die wij ook op locatie kunnen doen, kunnen wij een specifiek plan voor je opstellen. Je krijgt van ons geen algemene lijst met planten die veilig zijn voor je paarden en waarmee je dan zelf maar moet kijken wat je leuk lijkt. Nee, van ons krijg je een lijst met precies die planten die de waterwaardes uit jouw poel optimaliseren. Zo zorgen we er samen voor dat je paarden helder en vooral gezond water kunnen (blijven) drinken.